Francja
Choć mało kto rozpoczyna swoją przygodę z winem od francuskiej klasyki, to tu od stuleci bije serce światowego winiarstwa. Francuskie wina stanowią naturalny punkt odniesienia dla winemakerów zarówno Starego jak i Nowego Świata. Tu narodziła się znakomita większość klasycznych odmian winorośli, stąd wyruszyły w daleką drogę sadzonki, które zapoczątkowały nowoczesne winiarstwo w Chile, Argentynie i Południowej Afryce. Tu wreszcie powstają najwyżej cenione, najdroższe i najtrudniejsze do zdobycia butelki.
Od kilku lat systematycznie wzrasta zainteresowanie francuskimi winami na polskim rynku. To znak, że przeciętny polski konsument zaczyna powoli poszukiwać europejskich win wysokiej jakości, że wino zaczyna towarzyszyć – tak jak w krajach o długiej tradycji i kulturze winnej – codziennym posiłkom, miast być tylko jednym z alkoholi spożywanych w celach towarzysko-rozrywkowych. Bo wina francuskie doskonale sprawdzają się jako dodatek do wybornej kuchni i stanowią dziś obowiązkową pozycję w karcie win każdej dobrej restauracji.
Tym bardziej, że Francja to jeden z najbardziej różnorodnych krajów winiarskich. Jej najchłodniejsza część północna to królestwo win białych. W Szampanii powstają najsłynniejsze w świecie wina musujące produkowane niesłychanie pracochłonną metodą tradycyjną (druga fermentacja przeprowadzana jest w butelce). Choć styl ten naśladuje się w wielu innych krajach, Szampania – mimo dość wysokich cen – nie ma jeszcze naprawdę groźnych konkurentów.
Wina musujące powstają także w Alzacji, ale region ten słynie przede wszystkim ze spokojnych win opartych na sześciu tradycyjnych białych odmianach alzackich i jednej czerwonej (pinot noir). Klasyka Alzacji to mocno wytrawne, krzepkie rieslingi, aromatyczne gewürztraminery i muskaty, ekstraktywne pinot gris i delikatne pinot blanc, wreszcie lekkie i owocowe sylvanery.
Doskonałe białe wina, głównie z chenin blanc i sauvignon blanc, powstają także w Dolinie Loary, jednak palma pierwszeństwa, zarówno pod względem cenowym, jak i prestiżowym należy się białym winom Burgundii, szczególnie tym z najsłynniejszych apelacji Złotego Stoku: Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet czy Meursault (maślane, beczkowe, mocno zbudowane chardonnay), ale i ich nieco „lżejszym”, kruchym, bardzo mineralnym krewniakom z okręgu Chablis.
O miano producenta największych czerwonych win świata Burgundia od stuleci rywalizuje z Bordeaux. Podczas gdy klasyczne czerwone burgundy (z pinot noir) uwodzą złożonością owocowych bukietów, czerwone wina z okręgów takich jak Médoc, Graves czy St-Émilion, tworzone najczęściej z merlota, cabernet sauvignon i cabernet franc, zachwycają potężną strukturą, piękną barwą i aksamitną tanicznością.
Najcieplejsze regiony Francji, Dolina Rodanu oraz Langwedocja-Roussillon, to zagłębie potężnych, bardzo owocowych, ciepłych i mocnych win czerwonych. Takich apelacji rodańskich jak słynne Châteauneuf-du-Pape, Gigondas czy Lirac nie trzeba dziś nikomu przedstawiać. Za to Langwedocja i sąsiednie Roussillon dopiero w ostatnich latach zaczynają podbijać światowe rynki produkując coraz wspanialsze wina i sprzedając je po wyjątkowo atrakcyjnych cenach.
Regiony winiarskie Francji: Bordeaux, Burgundia, Szampania, Dolina Loary, Dolina Rodanu, Alzacja, Langwedocja-Roussillon, Prowansja, Korsyka, Region Południowo-Zachodni, Jura i Sabaudia.