Dolina Douro
Dolina rzeki Douro słynie przede wszystkim z porto, czyli wina likierowego (wzmacnianego) klasy DOC/DOP. To blend, który można wyrabiać łącznie z około 90 szczepów (choć niektóre źródła podają jeszcze większą liczbę), z czego w praktyce wykorzystuje się około trzydziestu. Najbardziej cenionych jest pięć, uważanych za klasyczne: tinta roriz (tempranillo), touriga franca, touriga nacional (uważana za zdecydowanie najlepszą), tinta barroca i tinto cão. Porto jest bardzo mocne (19–22%), a jego starzenie przebiega w ściśle określonych dla każdego typu wina warunkach. W dodatku do niedawnych czasów nie odbywało się ono w miejscu produkcji, czyli w górnym biegu Douro, ale nad jego ujściem w miasteczku Vila Nova de Gaia, leżącym po drugiej stronie rzeki w stosunku do Porto, nad Atlantykiem – rejony w górnym biegu rzeki były zbyt ciepłe, by wino mogło być prawidłowo starzone. Owoce na porto tłoczy się po krótkim okresie fermentacji, którą często prowadzi się we wymyślonych jeszcze przez Rzymian granitowych otwartych zbiornikach (lagares). Dla zachowania naturalnej słodyczy młode wino alkoholizuje się destylatem winnym do mocy około 20 procent, dodając na każde 440l wina przeciętnie 110 litrów spirytusu. Do wiosny wino klaruje się w tankach w miejscu produkcji. Na wiosnę młode porto jest transportowane cysternami do miasteczka Vila Nova de Gaia u ujścia Douro. Tutaj odbywa się selekcja oraz główny cykl produkcji i dojrzewanie wina.