Szampania

sprawdź szczegóły
Winiarska mapa Szampanii

Szampania leży w północno-wschodniej Francji, w dorzeczu Marny, i jest powszechnie uznawana za miejsce produkcji najlepszego wina musującego na świecie – szampana. Paradoksalnie powstało ono w dość zadziwiających i niejasnych okolicznościach. To w końcu zimna północ Francji i dobrego wina było tu jak na lekarstwo, a te, które udało się wyprodukować, były niezwykle kwaśne.

W Szampanii akurat nikomu ta cecha nie przeszkadzała – wino wyraźnie wytrawne i kwasowe jest wyśmienitym materiałem do wyrobu win musujących, tym bardziej, że zdecydowaną większość takich produktów po wtórnej fermentacji w butelkach w mniejszym lub większym stopniu się dosładza. Zarówno nasłonecznienie, jak i średnia temperatura są tu najniższe w kraju, za to gleby na unikatowych kredowych podłożach zapewniają naturalną izolację i nieco łagodzą klimat.

Szampana można wytwarzać tylko z trzech odmian: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Różnie ocenia się walory, jakich dodają winu kupażowane odmiany. Najczęściej można spotkać opinię, że chardonnay odpowiada za świeżość i lekkość szampana, pinot noir – za ekstrakt i bogactwo aromatów, a pinot meunier – za owocowość i młodość. Zdarzają się też kupaże z mało popularnymi odmianami. Pochodzą one jednak ze starych nasadzeń, spoza apelacji. Szampanię dzieli się na pięć okręgów, ale ich nazwy rzadko pojawiają się na etykietach, samo "Champagne" jest już wystarczająco nobilitujące i mówi konsumentowi o wiele więcej niż obco brzmiąca nazwa podregionu.

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixel