Australia
Największą siłą winiarstwa australijskiego jest bez wątpienia jego nowoczesność i prostota. Niemal cała produkcja przypada na łatwo rozpoznawalne na całym świecie wina odmianowe.
Wytwarza się je z najbardziej znanych szczepów winogron, zachowując stały poziom jakości (roczniki mają tu drugorzędne znaczenie). Australijską filozofią jest wyrób win jak najbardziej oddających charakter poszczególnych szczepów uprawianych na danej glebie i w konkretnym klimacie.
Zbiory zaczynają się tu w styczniu (Swan Valley, Hunter Valley) i trwają często do maja (Tasmania), a nawet czerwca! Takiej rozpiętości nie ma nigdzie indziej na świecie. Daje to możliwość otrzymywania win o bardziej różnorodnej charakterystyce, w zależności od strefy klimatycznej. Pojęcie apelacji w wydaniu europejskim jest w Australii niemal nieznane. Każde tutejsze wino posiada jakąś nazwę pochodzenia, czyli Geographical Indication (GI). Warto pamiętać, że Australia posiada prawo do zaznaczania nazwy pochodzenia wina na etykiecie: „Australian Wine” (lub „Wine of Australia”).
Tutaj bardziej niż apelacja liczy się nazwisko wytwórcy i sława wina lub winiarni. Wydaje się, że Australijczycy traktują klasyfikację win nieco na wzór alkoholi mocnych, gdzie ważne jest, w jakiej kategorii jest pozycjonowany produkt przez samego wytwórcę – czy jest to wyrób np. podstawowy, czy też jest promowany jako trunek klasy premium lub super premium.