Australia

Australia. Uprawę winnej latorośli zapoczątkowano na zachodzie kraju, choć tak naprawdę pierwsze kiście winogron zebrano w Sydney z sadzonek sprowadzonych z Kapsztadu. Przywiózł je stamtąd kapitan Arthur Philip, który jako pierwszy wylądował wraz z osadnikami w tamtejszej zatoce w roku 1788. Jednak w Sydney winna latorośl nie przetrwała – winiarstwo przeniosło się później na południe, do Hunter Valley, w okolice Cessnock. Pierwsi koloniści przybyli do Zachodniej Australii w 1829 roku na okręcie Parmelia, pięć lat przed zasiedleniem Południowej Australii i Wiktorii. W roku 1830 Thomas Waters założył w okolicach dzisiejszego lotniska w Perth pierwszą winnicę – Olive Farm. Jest to najstarsza australijska winnica. Palmę pierwszeństwa pod względem produkcji szybko przejęła Wiktoria, a potem Południowa Australia.

Największą siłą winiarstwa australijskiego jest bez wątpienia jego nowoczesność i prostota. Niemal cała produkcja przypada na łatwo rozpoznawalne na całym świecie wina odmianowe.

Wytwarza się je z najbardziej znanych szczepów winogron, zachowując stały poziom jakości (roczniki mają tu drugorzędne znaczenie). Australijską filozofią jest wyrób win jak najbardziej oddających charakter poszczególnych szczepów uprawianych na danej glebie i w konkretnym klimacie.

Zbiory zaczynają się tu w styczniu (Swan Valley, Hunter Valley) i trwają często do maja (Tasmania), a nawet czerwca! Takiej rozpiętości nie ma nigdzie indziej na świecie. Daje to możliwość otrzymywania win o bardziej różnorodnej charakterystyce, w zależności od strefy klimatycznej. Pojęcie apelacji w wydaniu europejskim jest w Australii niemal nieznane. Każde tutejsze wino posiada jakąś nazwę pochodzenia, czyli Geographical Indication (GI). Warto pamiętać, że Australia posiada prawo do zaznaczania nazwy pochodzenia wina na etykiecie: „Australian Wine” (lub „Wine of Australia”).

Tutaj bardziej niż apelacja liczy się nazwisko wytwórcy i sława wina lub winiarni. Wydaje się, że Australijczycy traktują klasyfikację win nieco na wzór alkoholi mocnych, gdzie ważne jest, w jakiej kategorii jest pozycjonowany produkt przez samego wytwórcę – czy jest to wyrób np. podstawowy, czy też jest promowany jako trunek klasy premium lub super premium.

Najważniejszymi regionami winiarskimi kontynentu są: Nowa Południowa Walia, Południowa Australia, Tasmania, Wiktoria, Zachodnia Australia.

 

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel