Langwedocja-Roussillon
Langwedocja-Roussillon to jeden z najstarszych obszarów uprawy winnej latorośli we Francji, pamiętający jeszcze czasy osadnictwa greckiego i to z czasów VI-V wieku p.Ch. Langwedocję i Roussillon można traktować dwojako – albo jako osobne regiony, albo łącznie.
Nie zmienia to faktu, że Langwedocja jest największym regionem winiarskim świata, zaś Roussillon, francuska część Katalonii, po dziś zachowująca w pewnym sensie kataloński charakter – li tylko jej „kieszonkową” przybudówką, na którą nikt by nie zwrócił uwagi, gdyby nie kilka apelacji, które zna cały winiarski świat. Sama Langwedocja to także dość sztuczne połączenie dwóch historycznych prowincji – Dolnej Langwedocji ze stolicą w Montpellier oraz położonej w głębi lądu Górnej Langwedocji – górzystej, słabo zaludnionej, nieujarzmionej krainy, zdecydowanie odbiegającej wyglądem i charakterem od zalanych słońcem obszarów nizinnych.
Wszystkie razem tworzą największy spójny region winiarski na świecie. Bardzo długo miał on złą sławę producenta ledwo przeciętnych win stołowych wytwarzanych na masowa skalę. Na szczęście ostatnie kilkadziesiąt lat przyniosło tu znaczne zmiany – pojawili się zapaleńcy tacy jak Gerard Bertrand, którzy postanowili udowodnić światu, że można tu produkowac wina wielkie, pomniejsi producenci zaczęli zrzeszać się w spółdzielnie, co pozwoliło zainwestować w jakość produkcji, coraz śmielej poczyna sobie tu też produkcja win biodynamicznych, mająca niebagatelny wpływ na sytuację ekologiczną regionu.