Burgundia
Klimat Burgundii nie należy do najłatwiejszych. Mówi się nawet, że gdyby współcześni eksperci mieli podjąć decyzję o wyborze miejsca pod nowe winnice, zapewne szerokim łukiem ominęliby Burgundię. Trudno tu o pełne, coroczne dojrzewanie owoców, a moszcz trzeba często szaptalizować.
Tutejsze wina charakteryzują się długowiecznością, ekstraktywnością oraz niezwykle bogatym i niepowtarzalnym aromatem oraz smakiem. Jest tu jednak konieczna pewna doza samokontroli – często zdarza się, że oprócz win zdecydowanie zasługujących na miano grands crus, są też produkty nijakie.
Jednak – paradoksalnie – właśnie te wszystkie trudności także uznaje się za walory, wymuszające dokładną gospodarkę winiarską, precyzyjne cięcie krzewów, rozwój technik produkcyjnych, które sprawiają, że wina burgundzkie (białe z chardonnay, czerwone z pinot noir) osiągają znacznie wyższą jakość niż wyroby pochodzące z cieplejszych obszarów. Nie ma tu mowy o żadnym zaniedbaniu, niedokładności, czy liczeniu na szczęście – wystarczająco dużo problemów sprawia klimat.