Gaskonia

sprawdź szczegóły
winiarska mapa Gaskonii

Gaskonia to nie tyle region winiarski co historyczna kraina należąca administracyjnie do Regionu Południowo-Zachodniego. Tradycja uprawy winorośli na tym terenie sięga czasów Imperiu Rzymskiego – jest znacznie starsza niż leżące niedaleko Bordeaux!

To także najbardziej deszczowa część kraju, więc jest tu wprost nadzwyczajnie zielono. Do tego – inaczej niż w najsłynniejszych okręgach winiarskich – winogrady są tu dyskretnie rozsiane wśród pastwisk i pól porośniętych zbożami, tak że na pierwszy rzut oka wcale ich tu nie widać.

Gaskonia słynie ze średniowiecznych miast i miasteczek położonych wśród zielonych wzgórz i malowniczego krajobrazu z rysującym się na horyzoncie łańcuchem Pirenejów, a także ze swojej kuchni, opartej w dużej mierze na tłustym ptactwie: mieszka tu dziesięciokrotnie więcej kaczek i gęsi niż ludzi. Szczególnie warto zwrócic uwagę na tutejsze foie gras.

Produkuje się tu przede wszystkim armaniaki, białe wina słodkie późnego zbioru ze słynnych apelacji Pacherenc du Vic-Bilh oraz Jurançon – oraz mocno taniczne madirany ze szczepu tannat, świetnie komponujące się z tutejszą tłustą i ciężkostrawną kuchnią. Za olbrzymią większość produkcji w tym regionie odpowiada spółdzielnia winiarska Plaimont Producteurs.

    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel