Węgry
W powszechnej świadomości polskiego konsumenta wina, Węgry to najpierw i przede wszystkim Tokaj. A dokładnie Tokaj-Hegyalja, wysunięty na północny-wschód region, który dzięki znakomitym warunkom klimatycznym sprzyjającym rozwojowi szlachetnej pleśni szczyci się jednymi z najwspanialszych i najwyżej w świecie cenionych win słodkich. Zaraz po Tokaju sytuuje się Eger – okręg kojarzący się z bikavérem („byczą krwią”) – tradycyjnym kupażem czerwonych odmian, niegdyś najwyższych lotów, w ponurych czasach komunizmu zdegradowanym do poziomu niemal niepijalnego, a dziś znów powracającego do dawnej świetności. Dobre wina powstają też w obdarzonym wspaniałymi warunkami klimatycznymi Badacsonyi, coraz doskonalsze czerwone wina wychodzą spod rąk winiarzy z południowych okręgów, w Szekszárd i graniczącym z Chorwacją Villány.