Eger

sprawdź szczegóły
Eger_zdjęcie
Eger – najbardziej znany, zwłaszcza w Europie Środkowej, obszar produkcji węgierskich win czerwonych, z flagowym produktem, czyli egri bikavérem („byczą krwią”).

Położony między okręgami Mátra a Bükk, rozpościera się dość malowniczo na pagórkach wokół Egeru (nazwa staropolska – Jagier) oraz kilku sąsiednich miejscowościach: Ostoros, Egerszólát, Noszvaj, Demjén, Verpelét i Maklár. Okręg leży w komitacie Heves.

Gleby są tu głównie lessowe i piaszczyste na podłożu wulkanicznym, a klimat kontynentalny z niewielkimi, ale ciepłymi wpływami śródziemnomorskimi. Najważniejsze czerwone odmiany to: kékfrankos, kadarka, zweigelt, cabernet sauvignon, cabernet franc i pinot noir, a wśród białych: olaszrizling, hárslevelű, chardonnay, leányka, muskotály, cirfandli, furmint, sauvignon blanc, szürkebarát i hárslevelű.

Wina egerskie, wytwarzane tu jeszcze w czasach rzymskich, wiele zawdzięczają osadnikom włoskim i francuskim z połowy XII i XIII wieku (prawdopodobnie głównie michom i księżom). Jak wszędzie kościół potrzebował wina, dlatego wokół Egeru zakładano winnice. Wkrótce okazało się, że rejon bardzo sprzyja winogrodnictwu, jednak głównie białemu, więc z takich win słynął Eger w średniowieczu i w okresach następnych. Już od XIV wieku eksportowano stąd wino do Krakowa i do czasów rozbiorów Rzeczpospolita pozostała ich największym odbiorcą. Dopiero uciekający przed Turkami Serbowie wprowadzili na te tereny szczepy czerwone, zwłaszcza kadarkę, a udział win białych zaczął stopniowo maleć. Przed filokserą w okręgu wytwarzano również czerwone wina botrytyzowane (aszú!), do których dziś niektórzy próbują nawiązywać.

Za czasów komunistycznych systematycznie budowano wizerunek regionu jako obszaru „czerwonego”. I taka wizytówka przylgnęła do Egeru w Europie Środkowej, choć także dziś wiele znakomitych białych win pochodzi właśnie stąd! Zwłaszcza z Debrő, a i niewielu jest winiarzy w okręgu, którzy robią wyłącznie wina czerwone (przynajmniej także różowe). Jednak dostarczanie białych win było w krajach demokracji ludowej domeną balatońską (głównie rieslingów w wersji olaszrizlingowej). Najwięcej win białych wyrabia się w okolicach miejscowości: Aldebrő, Feldebrő, Tófalu, Verpelét, Kompolt i Tarnaszentmária (które tworzą podokręg Debrő).

Dziś flagowy egri bikavér jest winem produkowanym z trzynastu odmian winogron (w dowolnym zestawieniu). Są to: kékfrankos (blaufränkisch), kadarka, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, menoire (kékmedoc/médoc noir), kékoportó (portugieser), blauburger, zweigelt, pinot noir, turán (rzadka, ale ważna odmiana, używana jako farbiarka), bíborkadarka i syrah.

    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel