Badacsony
sprawdź szczegóły
Badacsony leży nad północno-zachodnim Balatonem, na południe od miasta Topolca i na południowy zachód od regionu Balatonfüred-Csopak. Najbardziej charakterystycznym miejscem jest widoczna z daleka wulkaniczna góra Badacsony. Winiarstwo skupia się w gminach Nemesgulács, Kővágóörs, Ábrahámhegy i Badacsony. Gleby są tu lessowe o podłożu wulkanicznym. Zdecydowana większość produkcji przypada na wina białe, wytwarzane z odmian: kéknyelű, szürkebarát, olaszrizling, tramini, ottonel muskotály, zöld szilváni, rajnaj rizling, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon blanc i zenit.
Nazwa okręgu pochodzi od wspomnianej góry Badacsony, ale wzniesień jest tu więcej – do najbardziej znanych należy Ábrahámhegy (Wzgórze Abrahama).
Białe wina są z reguły ekstraktywne i charakteryzują się świetną kwasowością, co predysponuje je do dłuższego dojrzewania. Warto tu też zwrócić uwagę na odmianę kéknyelű – kiedyś na jej uprawę stać było tylko bogatych posiadaczy, w czasach komunizmu została niemal wytępiona, ale dziś wraca.