merlot

sprawdź szczegóły
Merlot. Jedna z najbardziej znanych i rozpowszechnionych czerwonych odmian uprawianych na całym świecie. Merlot to podstawowy szczep prawobrzeżnego Bordeaux (m.in. słynnych apelacji Saint-Émilion i Pomerol) kupażowany z cabernet sauvignon i cabernet franc. Znany od połowy XIX wieku.

 Dojrzewa wcześnie i daje wina od lekkich do bardzo ekstraktywnych, o średniej kwasowości, intensywnej barwie, aksamitne, soczyste i delikatne w smaku, szybko dojrzewające. Bardzo ceniony zarówno przy produkcji win odmianowych, jak i mieszanych. W tej drugiej roli służy głównie do „zmiękczenia” głównego składnika, najczęściej cabernet sauvignon (tzw. kupaż bordoski, w Kalifornii zwany meritage).

Niemal wszędzie udaje się dobrze, ale pełnię swoich możliwości pokazuje w cieplejszych rejonach, jednak nie nazbyt gorących. Charakterystyczne aromaty dla merlota to wiśnie, czarna porzeczka, śliwki, czekolada, z rejonu Nowego Świata również jeżyny i wanilia. Merloty dojrzewające w beczkach z dębu amerykańskiego nabierają nut drzewa cedrowego.

Inne nazwy: médoc noir, merlot noir, bigney, crabutet noir.

Gdzie występuje
Francja (prawobrzeżne Bordeaux, Bergerac (Południowy-Zachód), Włochy (Friuli, Veneto, Alto Adige), Szwajcaria (Ticino), Nowy Świat, Europa Środkowo-Wschodnia (Bułgaria, Węgry, Rumunia). 
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel