cabernet sauvignon

sprawdź szczegóły
Cabernet sauvignon Cabernet sauvignon to francuska, klasyczna, bardzo rozpowszechniona i popularna w całym świecie odmiana, używana zarówno do produkcji najznakomitszych win, jak i tych bardziej przeciętnych. Jest głównym szczepem w Bordeaux, zwłaszcza w okręgu Médoc, gdzie, zdaniem wielu, udaje się zdecydowanie najlepiej. Choć akurat tam nigdy nie występuje w formie czystej (jest kupażowana z merlotem i cabernet franc). Ponadto jest także z powodzeniem uprawiana od Kanady po Nową Zelandię.

Dopiero ostatnio udowodniono, że jest krzyżówką sauvignon blanc i cabernet franc. Pod swoją obecną nazwą jest znana już od XVIII wieku. Charakteryzuje się zdolnością do łatwej aklimatyzacji w różnych warunkach. Jagody mają grubą skórkę, owoce dojrzewają stosunkowo późno i najczęściej dają wina bardzo intensywnie zabarwione, ekstraktywne, o bardzo dużej zawartości tanin, zdolne do długiego dojrzewania. Ze względu na sporą zawartość garbników, wina młode wyższej klasy cechuje duża ostrość, przez co niemal nie nadają się do konsumpcji, zaś w czasie starzenia wina te rozwijają wspaniały i elegancki bukiet. Bodaj najlepiej spośród wszystkich odmian nadaje się do leżakowania w beczkach.

Cabernet sauvignon jest najlepiej sprzedającą się marką wśród wszystkich odmian na świecie.

Gdzie występuje
Francja (gł. lewobrzeżne Bordeaux), Włochy, Nowy Świat (zwłaszcza Kalifornia), Europa Środkowo-wschodnia, Bliski Wschód (Château Musar). 
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel