mencía
sprawdź szczegóły
Mencía Mencía pochodzi z północno-zachodniej Hiszpanii. Znaczące uprawy znajdują się również w Portugalii (Dão) gdzie przybyła prawdopodobnie z pielgrzymami podążającymi szlakiem do Santiago de Compostela. Jest tradycyjnym szczepem w regionie Bierzo (Kastylia i León): czerwone wina oznaczane apelacją Bierzo muszą zawierać przynajmniej 75% winogron tej odmiany.
Mencía spotykana jest także m.in. w apelacjach Monterrei, Rias Baixas, Ribeira Sacra (zwł. wina młode), Ribeiro i Valdeorras w Galicji. Mencía daje aromatyczne wina z nutą truskawek, malin, granatu, wiśni i lukrecji. Wina ze starszych krzewów posiadają aromat jeżyn, czarnej porzeczki oraz charakterystyczne mineralne nuty. Stanowi popularny surowiec na wina joven (wcześnie przeznaczane do konsumpcji) i różowe.
Inne nazwy: jaen (Portugalia), fernao pires tinta, giao, jaen galego, loureiro tinto, mencía pajaral, mencin, negra, negro, tinto mencia.
Gdzie występuje
Hiszpania (Bierzo, Galicja), Portugalia (Dão)