garnacha
Wywodzi się prawdopodobnie z hiszpańskiej Aragonii. Świetnie nadaje się do uprawy w gorącym i suchym klimacie, głównie z uwagi na to, że dojrzewa późno. Posiada zwarte kiście z ciemnymi, mięsistymi i soczystymi gronami przeciętnej wielkości. Daje mocne, ekstraktywne wina, o owocowym smaku, małej kwasowości i bardzo intensywnej barwie. Była jedną z odmian, która przyczyniła się do odbudowy winnic po klęsce filoksery. Dlatego do dziś winogrodnicy często dopuszczają do zbyt dużych plonów, do czego garnacha nadaje się znakomicie, ale w efekcie otrzymują ogromne ilości płaskich, wodnistych i mocnych win. Warunkiem otrzymania porządnego wina z tego szczepu jest bardzo dokładna praca w winnicy i mocne przycinanie. Świetnie nadaje się także do produkcji win likierowych (maury, rivesaltes, banyuls). Najlepsze wina powstają z bardzo starych, nawet stuletnich krzewów. Posiadają one bogatą strukturę, niską kwasowość i dużą naturalną zawartość alkoholu. Idealnie sprawdza się w kupażach. Najlepsze blendy powstają z udziałem szczepów syrah i mourvèdre oraz tempranillo.
Grenache to najlepsza z czerwonych odmian służąca do produkcji win różowych.
Zobacz wina z odmiany grenache