Urugwaj
To malutkie państwo leży w południowo-wschodniej części Ameryki Południowej, wtłoczone pomiędzy dwóch gigantów: Argentynę i Brazylię. Obszary winiarskie skupiają się tu niemal w całości na południu kraju, nad La Platą i Atlantykiem, w okolicach Montevideo, stolicy państwa, choć ostatnio pojawiają się także winnice na północy kraju, przy granicy z Brazylią (region Riverina). Główne obszary winiarskie cieszą się łagodnym, ciepłym klimatem, z silnymi wpływami morskimi oraz wietrzną pogodą, co wymusza dość niskie prowadzenie krzewów. Z 10 tysięcy hektarów winogradów otrzymuje się tu prawie milion hektolitrów w ogromnej większości czerwonego wina.
Mimo skromnej ilości winogradów urugwajskie wina jakościowe dość znacznie różnią się od tych z Kalifornii czy Australii, jak i z sąsiednich Chile, Argentyny, a nawet Brazylii. Dzieje się tak nie za sprawą zupełnie odmiennych warunków klimatycznych, ale z powodu „narodowej” odmiany tannat, której tradycje uprawy na tych ziemiach sięgają drugiej połowy XIX wieku i która zdominowała tutejsze winiarstwo. Wina z niej tworzone, zupełnie odmienne w charakterze od tych robionych w południowo-zachodniej Francji, stały się wizytówką Urugwaju. Dziś kraj ten całkowicie kojarzony z tym szczepem, wina z niego produkowane stały się hitem eksportowym ostatnich dwóch dekad, choć nie jest to cała prawda o miejscowym winiarstwie. W ostatnich latach pojawiło się tu wiele innych czerwonych odmian, które coraz częściej kupażuje się z tannatem lub z których robi się wina jednoszczepowe. Klasą samą w sobie stają się także wina białe, których pojawiające się coraz częściej na międzynarodowych rynkach.