Bułgaria
Bułgaria to ziemia obdarzona przez naturę bardzo zróżnicowanym krajobrazem i odmiennymi strefami klimatycznymi, uznawana za jedną z pierwszych ojczyzn Vitis vinifera. Tutejsza uprawa winorośli i produkcja wina są około dwóch tysięcy lat starsze niż na przykład w Bordeaux.
W środkowej części kraju, z zachodu na wschód rozciąga się pasmo górskie Starej Płaniny zwanej też Bałkanem, które dzieli kraj na dwie główne strefy klimatyczne i dwa główne regiony – Bułgarię Północną i Południową. Część północna, o chłodniejszym klimacie, charakteryzuje się winami o wyrazistych aromatach, świeżej i eleganckiej budowie, często z nutą kwiatową, a w wielu przypadkach także głęboką mineralnością.
W Południowej części kraju Bałkany zapewniają ochronę przed zimnymi wiatrami z północy co daje dobre warunki do wyrobu doskonałych win czerwonych oraz niektórych białych odmian. Znajdziemy tu mnóstwo winnic i winiarni, od małych, przytulnych, butikowych, po wysoko zaawansowane technicznie, wielkie wytwórnie win wysokiej jakości, w których często powstaje ponad milion butelek rocznie. W ich winogradach krzewy uginają się wprost pod ciężarem słodkich owoców… właściwie każdej możliwej odmiany.