sylvaner

sprawdź szczegóły
Sylvaner. Odmiana białych winogron uprawiana w Niemczech, Francji, Austrii i wielu innych krajach. Znana przynajmniej od średniowiecza. Uważa się, że wywodzi się z dzikich szczepów rosnących gdzieś nad Dunajem. Najprawdopodobniej pochodzi z Austrii, skąd za sprawą cystersów przywędrowała do Niemiec, choć niektórzy utrzymują, że jej korzeni, głównie z uwagi na nazwę, należy szukać w Transylwanii.

Do niedawna w Niemczech katoliccy winiarze zwali ją franken, a protestanccy – österraicher. Jej kariera w tym kraju zaczęła się na początku ub. wieku. 150 lat temu zajmowała połowę niemieckich upraw. Jej znaczenie zmalało dopiero po II wojnie światowej, gdy masowo zastępowano ją łatwiejszą w uprawie odmianą müller-thurgau.

Jest płodna, przeciętnie odporna na chłody, dojrzewa stosunkowo wcześnie (2 tyg. wcześniej niż riesling), ale wymaga lepszych gleb. Daje świeże, owocowe wina, z nutą pigwy i agrestu, niekiedy o odcieniu karmelu oraz siana, ekstraktywne, o umiarkowanej kwasowości. Odmiana często wykorzystywana w krzyżówkach.

Gdzie występuje
Obszary upraw i synonimy: Austria (sylvaner), Francja (Alzacja; sylvaner), Niemcy (Rheinhessen, Franken, Nahe i Saale-Unstrut, silvaner), Słowacja (silvánske zelené), Słowenia (zeleni silvaner), Stany Zjednoczone (sylvaner, franken riesling, monterey riesling), Szwajcaria (grosrhin, gruber, grüner, johanisberg, johanisberger), Węgry (szilváni, zöld szilváni, zöldszilváni), Włochy (sylvaner verde). 
Charakterystyczne aromaty
agrest pigwa gruszka kwiaty
Najlepiej podawać do
sałatka owoce morza ryby
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixel