sauvignon blanc

sprawdź szczegóły
Sauvignon blanc to odmiana znana dziś na całym świecie, pochodząca z Francji i – z uwagi na charakterystyczne aromaty – należąca do najłatwiej rozpoznawalnych. Jej nazwa wywodzi się od francuskiego sauvage – „dziki”. Jest bezpośrednim potomkiem traminera (savagnin). Od niej z kolei pochodzi odmiana cabernet sauvignon (krzyżówka sauvignon i cabernet franc). Jej mutacjami są sauvignon vert (sauvignonasse, tocai friulano) i sauvignon gris, które występują sporadycznie.

Wina z sauvignon blanc są robione na dwa sposoby: albo bez użycia beczki – wtedy jej aromaty są niezwykle wyraźne (np. w austriackiej Styrii), a wino bardziej kwasowe, albo z fermentacją i/lub dojrzewaniem w beczce. Wtedy główne aromaty są nieco przytłumione, ale za to wzbogacone o nuty waniliowe; wina są wówczas wyraźnie cięższe (Nowy Świat). Sauvignon doskonale nadaje się także do wyrobu win słodkich (np. w apelacji Sauternes).

 Charakterystyczne dla odmiany aromaty to nuty delikatnego przydymienia, ziół, świeżo ściętej trawy, agrestu, roztartej pokrzywy, liści czarnej porzeczki, szparagów, muskatu oraz - coraz rzadziej - tzw. „kocich sików”.

Inne nazwy: fumé blanc, muscat-sylvaner.

Gdzie występuje
Francja (m.in. Sancerre, Pouilly-Fumé, główny składnik białych win bordoskich), Nowa Zelandia (flagowa odmiana w tym kraju), Chile, Włochy, RPA, Europa Środkowo-Wschodnia. Inne nazwy: fumé blanc, muscat-sylvaner. 
Charakterystyczne aromaty
zioła agrest cytryna kiwi trawa
Najlepiej podawać do
ryby owoce morza sałatka
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel