rebula

sprawdź szczegóły
Rebula. Odmiana białych winogron uprawianych głównie na pograniczu słoweńsko-włoskim, w regionach Friuli-Venezia Giulia i Primorje.

Pochodzi z Grecji, w Słowenii występuje także pod włoską nazwą ribolla gialla (ribolla). Daje lekkie, świeże wina o dobrej kwasowości i aromatach kwiatowych z cedrowo-cytrynową nutą. W miarę starzenia się wina nabiera orzechowego aromatu.

Inne nazwy: ribolla gialla, avola, garganja, glera, goricka ribola.

Gdzie występuje
Obszary upraw: Kalifornia, RPA, Chile, Chorwacja, Włochy, Argentyna, Australia.
Charakterystyczne aromaty
kwiaty cytryna cedr orzechy grejpfrut
Najlepiej podawać do
owoce morza ryby sałatka
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel