pinot grigio
Wywodzi się z Francji, do Niemiec została sprowadzona na początku XVIII wieku przez handlarza winem ze Speyer Johanna Seegera Rulanda (stąd w wielu krajach, zwłaszcza Europy Środkowej, używa się nazwy rulander). Jest średnio wydajna, jej jagody mają charakterystyczną szaroróżową barwę, dlatego przy zastosowaniu dłuższej maceracji można z niej otrzymać także wina różowe (ale jest to tylko niewielki segment rynku).
Największą jej zaletą jest to, iż daje wina o sporej zawartości ekstraktu, średniej lub wysokiej kwasowości oraz o bardzo intensywnym, czystym i mocnym aromacie. W winie wyczuwalne są aromaty jabłek, cytrusów z delikatnymi nutami korzennymi, kwiatowymi, nutą miodu i migdałów. Dobrze nadaje się do wyrobu win półwytrawnych, a nawet słodkich.
Inne nazwy: pinot grigio, rulander (ruländer), grauburgunder, szürkebarát, pinot sivi, malvoisie.
Zobacz wina z odmiany pinot gris