petit verdot

sprawdź szczegóły
Petit Verdot. Rzadko spotykana francuska odmiana, stosowana głównie do wzmocnienia kupażu. Powstała prawdopodobnie ze skrzyżowania duras i tressot. Podobno była sadzona w Bordeaux jeszcze za czasów starożytnych Rzymian. Tam też w XVII wieku należała do najważniejszych odmian. Utraciła na znaczeniu po niszczycielskim ataku filoksery. W latach osiemdziesiątych nastąpiło odrodzenie tej odmiany w Nowym Świecie (USA, Australii, Chile) oraz we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii.

Petit Verdot daje wina niemal czarne z fioletowymi refleksami o gęstej strukturze, pełne tanin i o długim finale. Charakteryzuje się aromatami fiołków, piżma, bananów, kopru, nutą anyżu i białych kwiatów, oraz lukrecji, czarnych jagód i skóry. Odmiana często łączona jest z cabernet sauvignon. Lubi odetchnąć przed wypiciem, dobrze jest poddać je dekantacji.

Inne nazwy: bouton, carmelin, heran, lambrusquet noir, petit verdau, petit verdot noir, verdot oraz verdot rouge.

Gdzie występuje
Argentyna, Australia, Chile, Francja (głównie Bordeaux-Medoc), Hiszpania, Włochy (Maremma w Toskanii oraz Lazio), Portugalia, RPA Kalifornia, Nowa Zelandia.
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel