petit manseng

sprawdź szczegóły
Petit manseng Drobnojagodowa i gruboskórna odmiana francuska o wielkim potencjale, choć wciąż jeszcze, poza Gaskonią, niemal nieodkryta w Europie. Pięknie przejrzewa na krzewach i daje znakomite wina z różną zawartością cukru resztkowego (wielokrotne zbiory) w apelacjach Jurançon oraz Pacherenc-du-Vic-Bilh, gdzie jest kupażowana z nieco mniej interesującymi gros manseng i petit courbu. Im droższe wino w tych apelacjach, tym większy procent w kupażu (aż po 100%) zajmuje petit manseng. Wraz z tannatem trafiła do Urugwaju, gdzie powoli zaczyna zdobywać popularność. Podobnie modna staje się w Kalifornii i Australii.

Gdzie występuje
Francja (Gaskonia)
Najlepiej podawać do
drób sałatka aperitif
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel