nero d’avola

sprawdź szczegóły
Nero d’avola. Czerwona odmiana winorośli popularna w południowych Włoszech, pochodząca prawdopodobnie z Sycylii. Jest główną odmianą uprawianą na wyspie. Wina posiadają bardzo intensywną ciemnoczerwoną barwę przechodzącą niemal w czerń.

Cechują je skoncentrowane aromaty czerwonych owoców okraszone nutą kwiatów i lukrecji, miękkie taniny i silna kwasowość pozwalające na starzenie.

Inne nazwy: calabrese de calabria i calabrese d'avola.

Gdzie występuje
Francja (gł. lewobrzeżne Bordeaux), Włochy, Nowy Świat (zwłaszcza Kalifornia), Europa Środkowo-wschodnia, Bliski Wschód (Château Musar).
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel