malbec

sprawdź szczegóły
Malbec. Francuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w regionach: Południowo-Zachodnim (Cahors), Langwedocja-Roussillon, Dolina Loary i Bordeaux oraz w Argentynie. Daje wina o bardzo intensywnej barwie i dużej zawartość tanin.

Odmiana malbec bez wątpienia najbardziej kojarzy się z Argentyną, a nie z jej kolebką, miastem w południowo-zachodniej Francji – Cahors. Założona przez Rzymian osada słynęła z czarnego wina, skoncentrowanego i mocnego, które jako jedno z nielicznych mogło być transportowane na wielkie odległości, choćby i do Rosji, gdzie zdobyło sobie wielkie uznanie. Tak wielkie, że zaczęto je na masową skalę podrabiać (słynne kagory!). Tradycja wytwarzania win z malbeca przetrwała zawieruchę wojny stuletniej jako vin noir, robione właśnie z malbeka – odmiany niezwykle tanicznej i długowieczniej, ale niezbyt łatwej w uprawie, które zwyczajowo „podkręcano” jeszcze bardziej ekstraktywnym tannatem. Powstające tu wina z malbeca charakteryzuje znaczna taniczność i obfitość aromatów czarnej i czerwonej porzeczki z nutą dymu lukrecji i leśnej ściółki.

Bardziej taniczne i soczyste wina z tej odmiany, pełne aromatów owocowych i kwiatowo-ziołowych powstają w Argentynie, gdzie obecnie wytwarza się ponad 75% światowej produkcji win z tego szczepu. Większość win z tej odmiany pochodzi z regionu Mendoza z wysoko położonych winnic. Dojrzewając w dębowych beczkach malbec nabiera nut tytoniu i czekolady.

Gdzie występuje
Francja (Południowy  Zachód, Langwedocja-Roussillon, Dolina Loary i Bordeaux), Argentyna, Chile 
Najlepiej podawać do
jagnięcina grill warzywa
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel