malbec
Odmiana malbec bez wątpienia najbardziej kojarzy się z Argentyną, a nie z jej kolebką, miastem w południowo-zachodniej Francji – Cahors. Założona przez Rzymian osada słynęła z czarnego wina, skoncentrowanego i mocnego, które jako jedno z nielicznych mogło być transportowane na wielkie odległości, choćby i do Rosji, gdzie zdobyło sobie wielkie uznanie. Tak wielkie, że zaczęto je na masową skalę podrabiać (słynne kagory!). Tradycja wytwarzania win z malbeca przetrwała zawieruchę wojny stuletniej jako vin noir, robione właśnie z malbeka – odmiany niezwykle tanicznej i długowieczniej, ale niezbyt łatwej w uprawie, które zwyczajowo „podkręcano” jeszcze bardziej ekstraktywnym tannatem. Powstające tu wina z malbeca charakteryzuje znaczna taniczność i obfitość aromatów czarnej i czerwonej porzeczki z nutą dymu lukrecji i leśnej ściółki.
Bardziej taniczne i soczyste wina z tej odmiany, pełne aromatów owocowych i kwiatowo-ziołowych powstają w Argentynie, gdzie obecnie wytwarza się ponad 75% światowej produkcji win z tego szczepu. Większość win z tej odmiany pochodzi z regionu Mendoza z wysoko położonych winnic. Dojrzewając w dębowych beczkach malbec nabiera nut tytoniu i czekolady.