macabeo

sprawdź szczegóły
Macabeo Odmiana białych winogron uprawianych głównie w północnej Hiszpanii i w południowej Francji. Za jej ojczyznę uznaje się północną Hiszpanię, gdzie jest uprawiana od wieków i skąd – przez Pireneje – dotarła do północnej Francji. W rzeczywistości pochodzi jednak – jak się przypuszcza – ze Środkowego Wschodu. Stosunkowo późno pączkuje, przez co nadaje się do uprawiania na terenach, gdzie występują wiosenne przymrozki. Jej kiście są duże i zwięzłe, łatwe do zbioru. Daje dobre wina, najczęściej o kwiatowym zapachu i stosunkowo małej kwasowości, dlatego należy ją zbierać dość wcześnie.

Bardzo cenioną zaletą win z tej odmiany jest spora odporność na utlenianie. Używana najczęściej do produkcji lekkich, młodych, nieleżakowanych w beczkach wytrawnych win odmianowych, nadających się do szybkiej konsumpcji bądź do wyrobu win mieszanych, w tym często słodkich, a także musujących (cava).

Inne nazwy: viura (Rioja)

Gdzie występuje
Francja (Langwedocja-Roussillon), Hiszpania (głównie Penedès, Rioja, Somontano).
Charakterystyczne aromaty
jabłko gruszka kwiat pomarańczy brzoskwinia
Najlepiej podawać do
owoce morza risotto ryby
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel