johanniter

sprawdź szczegóły
Johanniter. Niemiecka odmiana białych winogron, wielokrotna krzyżówka różnych szczepów, hybryda międzygatunkowa, ale zarejestrowana w UE jako Vitis vinifera.

Mieszanka głównie rieslinga, chrupki (chasselas), pinot gris i seyve villard uzyskana w 1968 na uniwersytecie we Fryburgu (Freiburgu), a nazwę nadano jej na cześć byłego dyrektora tego ośrodka – Johannesa Zimmermanna. Odporna na mróz i większość chorób, dojrzewa wcześniej od rieslinga, ale jej jagody zawierają mniej kwasów. Daje wina o aromacie cytrusów, agrestu, jabłek, brzoskwiń, ale z lekko gorzkawym posmakiem w ustach. Nadaje się do leżakowania w beczkach. Z coraz większym powodzeniem uprawiana w Polsce, ale sadzona również w krajach typowo winiarskich, choćby w północnych Włoszech.

Gdzie występuje
Polska, Niemcy, północne Włochy, Szwajcaria
Najlepiej podawać do
aperitif sałatka drób
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel