gewürztraminer

sprawdź szczegóły
Gewürztraminer, czyli korzenny traminer (niem. gewürz – „korzenie”), jest klonem traminera, ale w wielu krajach obu określeń używa się wymiennie. Najprawdopodobniej był znany jeszcze w czasach rzymskich. Pod tą nazwą odmiana ta pojawiła się na początku XIX wieku w Niemczech jako bardziej aromatyczna wersja traminera, o charakterystycznie różowo zabarwionych jagodach. Ale jej ojczyzną jest najprawdopodobniej Południowy Tyrol. Jest najbardziej aromatyczną i najłatwiej rozpoznawalną odmianą na świecie. Najlepsze wina z tej odmiany pochodzą z Alzacji.

Gewürztraminer lubi gleby kredowo-kamienne i gliniaste, o wysokiej zawartości minerałów. Posiada zdolność duże koncentracji cukru, co w winie może wyrazić się dużą zawartością cukru resztkowego lub wysokim poziomem alkoholu. W najlepszych rocznikach z odmiany produkować można wina z późnego zbioru. Daje najczęściej wina wytrawne lub półwytrawne, intensywnie zabarwione (często aż do złocistego koloru z miedzianymi refleksami), pełne ekstraktu i zawsze bardzo aromatyczne, o specyficznym zapachu. Z powodzeniem nadaje się do wyrobu bardzo słodkich win z późnego zbioru.

Inne nazwy: traminer aromatico, traminec, tramín.

Gdzie występuje
Francja (Alzacja), Niemcy (Palatynat, Badenia), Austria, Włochy, Czechy, Kalifornia.
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel