chenin blanc
sprawdź szczegóły
Chenin Blanc. Biała odmiana winorośli uprawiana we Francji (w Andegawenii) już od IX wieku. Pod nazwą steen jest najpopularniejszą odmianą w Republice Południowej Afryki, gdzie wyrabia się z niej poza winem stołowym także wina wzmacniane i winiaki. Ze względu na wysoką kwasowość nadaje się do wyrobu win musujących (crémant de loire i vouvray). Z odmiany wytwarza się wina od wytrawnych po słodkie.
Jest dobrze dostosowana do klimatu Doliny Loary, gdzie jest uprawiane ponad 50% nasadzeń we Francji. Krzewy cechują się dobrą odpornością na mróz pod warunkiem dobrego zdrewnienia. W uprawie jest uznawana za dość trudną, ale łatwo adaptuje się do szerokiego spektrum warunków klimatycznych, zaliczana jest do odmian wczesnych.
Aromat chenin blanc przywodzi na myśl owoce tropikalne, pieczone jabłka, pigwę, brzoskwinie, gruszkę, czasem nawet nuty ananasa, mango, karmelu, miodu i kandyzowanych owoców.
Inne nazwy: steen, anjou
Gdzie występuje
Obszary upraw: Francja, RPA, Kalifornia, Australia, Nowa Zelandia, Austria, Chile