albariño

sprawdź szczegóły
Albariño Biała odmiana iberyjska uważana za szczep autochtoniczny w hiszpańskiej Galicji, ale występująca obficie w sąsiedniej Portugalii. Jagody tego szczepu są niewielkie, okrągłe, o barwie ciemnego złota i soczystym miąższu. Grube skórki pozwalają im znosić niezwykle wilgotny, galisyjski klimat, który przy innej budowie owoców mógłby spowodować ich gnicie. Powstające z nich wina osiągają wysoką zawartość alkoholu, dobrą kwasowość oraz sporo ekstraktu. Nadaje się do produkcji zarówno win lżejszych, jak i bardzo skoncentrowanych. Dobrze znosi fermentację i dojrzewanie w beczkach.


Albariño Albariño w pewnym sensie jest wypadkową rieslinga i viogniera. Rieslinga pod względem mineralności, a viogniera poprzez charakterystyczne cechy aromatyczne. Część ekspertów wyraża nawet przekonanie, że albariño to nic innego jak riesling właśnie, który zawitał do Galicji za pośrednictwem średniowiecznych mnichów pielgrzymujących do Santiago de Compostela. Wskazuje na to nazwa alba-riño – „biały znad Renu”. Ale badania genetyczne nie zostały jeszcze ukończone.
Wina z tej odmiany są z reguły świeże i aksamitne.

Inne nazwy: alvarinho

Gdzie występuje
Hiszpania (Rías Baixas), Portugalia (Vinho Verde), Nowy Świat.
Charakterystyczne aromaty
morela cytryna brzoskwinia
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel