Słowenia

sprawdź szczegóły

Od kilku lat głośno jest w świecie o winach ze Słowenii. Krystalicznie czyste, doskonale harmonijne białe wina zrobione zarówno z odmian miejscowych jak i międzynarodowych podbiły europejskie rynku niemal natychmiast po wejściu Słowenii do Unii Europejskiej.

Ten leżący na południowych stokach Alp kraj (dwie trzecie winnic usytuowane jest na tarasach) jest zbyt mały by stać się winiarską potęgą, może za to być niezwykle atrakcyjny, przyciągając swoją niepowtarzalną lokalnością, wysoką jakością, a przy okazji najpiękniejszymi w Europie widokami i wyśmienitą kuchnią.

Kraj, gdzie zbiegają się szlaki handlowe z północy na południe i ze wschód na zachód, winiarstwo od wieków było pod wpływem sąsiednich państw, głównie Austrii (jako część Austro-Węgier) i Włoch, których północna część do I wojny światowej była także integralną częścią austro-węgierskiej monarchii, a ponadto do końca II wojny światowej niemal cały nadmorski region Primorje należał do Włoch. Dostrzegalne są tu także wpływy niemieckie (klasyfikacja win) i francuskie.

Wpływy te sprawiły, że zdecydowana większość win słoweńskich to wyroby odmianowe. Wina mieszane ceni się tu niżej, choć i to przyzwyczajenie zmienia się w ostatnich latach. Powszechną praktyką – tak jak w innych krajach – staje się zastępowanie lokalnych odmian szczepami międzynarodowymi.

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel