Popularność rzemieślniczych wódek z Sierakowa rośnie

2021-02-09

 

kliknij i zarejestruj się na platformę hurtową

 

Popularność alkoholi rzemieślniczych już dawno przestała koncentrować się na piwach – Polska staje się rynkiem z coraz ciekawszą ofertą destylatów wytwarzanych w niewielkich ilościach z lokalnych, sprawdzonych i najwyższej jakości surowców. W segmencie wódek smakowych coraz większym zainteresowaniem konsumentów cieszą się wódki Dwór Sieraków z podkrakowskiego dworu.

Cieszy nas popularność Dworu Sieraków – mówi Paweł Gąsiorek, współwłaściciel hotelu i prezes Grupy Dom Wina, dystrybutora tej marki – jako miejsca, w którym nie tylko można odpocząć w zaciszu czterohektarowego parku, skosztować lokalnych produktów, degustować wina z największej w Małopolsce kolekcji, ale przede wszystkim miejsca, w którym można próbować wódek z kolekcji Dwór Sieraków. Wprowadzając na rynek wódki smakowe zależało nam na zapełnieniu niszy, stworzeniu alkoholi, których receptury opierają się na tradycji. Flagowa wódka Superior powstała w oparciu o starą małopolską recepturę związaną z obszarem sierakowskiego majątku. To czyni ją wyjątkową w skali światowej. Jej smak, oprawa estetyczna, sprawiają, że jako pamiątka z podróży do Polski lub wyjątkowy prezent dociera w najdalsze zakątki świata.

Bierze udział także w najważniejszych międzynarodowych konkursach alkoholi mocnych. W ubiegłym roku wspomniana wódka Dwór Sieraków Superior oraz Dwór Sieraków Śliwa z Tarniną otrzymały najwyższe możliwe wyróżnienia Outstanding Gold oraz 98 na 100 w International Wine & Spirits Competition, najbardziej prestiżowym konkursie w świecie. A to tylko niewielki ułamek medali zdobytych przez wódki z Sierakowa.

Wspomniana wódka Superior łączy w sobie przyjemność czystej wódki z wyczuwalną na podniebieniu, delikatną nutą ziół, owoców, kwiatów i słodu. Jej bazą jest spirytus z polskiego żyta wzbogacony destylatem jabłek i śliwek oraz nalewami na dziką różę, rodzynki, wanilię i owies, które sprawiają, że mamy do czynienia z białą wódką smakową. Można ją zatem śmiało podawać w o wiele wyższych temperaturach niż zwykłe czyste wódki, pijane raczej w stanie mocno schłodzonym.

Polscy klienci chętnie poszukują nowych smaków, nawiązujących do tradycji, tworzonych na podstawie oryginalnych receptur. Tym można tłumaczyć znaczny wzrost popularności rzemieślniczych wódek smakowych, wśród których największym zainteresowaniem cieszy się wódka Dwór Sieraków Czarny Bez oraz wódka Dwór Sieraków Pieprzowa. Chęć powrotu do tradycji powoduje znacznie większe zainteresowanie limitowaną edycją sierakowskiego Jarzębiaku, czy też – wobec przejściowych trudności w dostępie do tradycyjnej polskiej starki – Starzoną w Beczce.

Starzona w Beczce to edycja ściśle limitowana – mówi Paweł Dziubek, dyrektor handlowy Domu Wina. – Każda butelka posiada oznaczenie edycji rozlewu, w której powstaje zaledwie 1200 butelek. To czyni ją wyjątkową, a klienci, dla których smakowanie alkoholi mocnych jest pasją, potrafią wyczuć niuanse smakowe, różniące kolejne partie rozlewu. Starzona w Beczce jest alkoholem mocnym często kupowanym na prezent. Oprócz wyjątkowego smaku odznacza się eleganckim opakowaniem podkreślającym jej unikalność.

 

Poznaj wódki Dwór Sieraków
Kalendarium sprawdź kalendarz wydarzeń
pixelpixelpixelpixelpixelpixel