Nic chyba nie jest w stanie skuteczniej wprowadzić w dobry nastrój z początkiem nowego tygodnia, jak informacja o sukcesach. Tym razem wieści nadeszły z prestiżowego konkursu Mundus Vini w Niemczech, w którym triumfowały wina sherry powstałe w renomowanej andaluzyjskiej winiarni González Byass uznanej, także podczas wiosennej edycji Mundus Vini 2021, za najlepszego producenta win wzmacnianych.
Wielki Złoty Medal między innymi zdobyło fantastyczne, ponad 50-letnie amontillado zabutelkowane w 2020 w ramach serii Tío Pepe Cuatro Palmas. Począwszy od 2011 roku, corocznie butelkowane jest to wyjątkowe, długo dojrzewające w systemie solera y criaderas wino i praktycznie każda z zabutelkowanych partii regularnie zgarnia na konkursach winiarskich najwyższe wyróżnienia i nagrody. Swój udział w wyborze beczek z winem, którego część trafiła do butelek w 2020 roku miał wyjątkowy specjalista w zakresie win hiszpańskich, niegdysiejszy sommelier w restauracji El Bulli wielokrotnie uznawanej za najlepszą na świecie, a obecnie współpracujący przy ocenie win hiszpańskich z Jancis Robinson Ferrán Centelles. Warto zaznaczyć, że Tío Pepe Cuatro Palmas zostało zabutelkowane en rama czyli w swym najbardziej naturalnym stanie tak, jakby bezpośrednio zostało ściągnięte z beczki.
En rama oznacza, że wino nie zostało poddane klarowaniu ani stabilizacji; a jedynie oczyszczono je z większych zanieczyszczeń takich jak choćby obumarłe drożdże. Wina sherry butelkowane en rama mają głębszy kolor, a także bardziej intensywne i złożone aromaty oraz smak. Najlepiej przekonać się o tym samemu sięgając po któreś z win z „palmowej kolekcji” dostępnej w Domu Wina.
Kiedy jak kiedy, ale przed Wielkanocą pomysł ten powinien znaleźć sporo naśladowców, gdyż mało które wino sprosta menu z jajkiem na twardo w roli głównej tak, jak zrobi to sherry fino.
W tym celu nie trzeba sięgać może aż po Cuatro Palmas, które warto sobie zostawić do delektowania się nieprawdopodobną głębią i złożonością, ale nagrodzone złotem podczas Mundus Vini 2021 Tío Pepe Una Palma, podczas wielkanocnego posiłku będzie na miejscu jak mało które wino.
Podobnie zresztą jak Solera 1847, której także przyznano złoty medal. Trudno o wino lepiej komponujące się z wielkanocnymi słodyczami – pełnym bakalii cwibakiem i fantazyjnymi mazurkami, których nigdy nie brakuje na świątecznym stole.
Ten deszcz nagród, który spadł na powstające pod okiem Antonio Floresa – Master Blendera w González Byass – wina znakomicie wpisuje się w tegoroczny kalendarz świąteczny. Wielkim niedopatrzeniem byłoby z tego fantastycznego zbiegu okoliczności nie skorzystać! Uczciwie trzeba przyznać, że poza wyżej wymienionymi, dostępnymi w ofercie Domu Wina winami powstałymi w González Byass, zaszczytny tytuł „Best in Show Sherry” przypadł VORS Noé Pedro Ximénez, Grand Gold – Nectar Pedro Ximénez, złoto – VORS 30 years old Apóstoles i Christina medium Sherry. Wszystkie wymienione wyróżnienia dobitnie dowodzą, że w González Byass powstają najlepsze sherry na świecie!
Najwyraźniej nadszedł czas, by wprowadzić sherry do naszego życia; można być pewnym, że w tej olbrzymiej i jakże zróżnicowanej rodzinie win zawsze znajdzie się to odpowiednie na każdą okazję.