Piemont
sprawdź szczegóły
Piemont. Jest jednym z najważniejszych regionów winiarskich Włoch, mających swoją wyraźną specyfikę w porównaniu z obszarami sąsiednimi. Do najbardziej oczywistych należy tu uprawa odmiany nebbiolo, którą spotkać można sporadycznie także w innych rejonach Włoch, a nawet świata, ale nigdzie wina z niej zrobione nie osiągają takiej jakości jak tu. Na Piemont przypada ponad 15 apelacji DOCG i 45 DOC – to absolutny rekord w tym kraju! Kilkanaście z nich bazuje na odmianie nebbiolo – wśród nich szczególnie dwie, DOCG Barolo i DOCG Barbaresco, cieszą się wielką międzynarodową estymą. Innymi ciekawymi szczepami są: barbera (jest podstawą kilku apelacji), dolcetto (również z niego powstają wina w kilku apelacjach), cortese, arneis i erbaluce. Piemont jest jedynym miejscem, gdzie nie produkuje się win regionalnych IGT – tę funkcję częściowo pełni rozległa apelacja DOC Langhe.
Piemont stanowił podalpejską, włoską część Królestwa Sabaudii. Przyłączony do niej w XV wieku, stał się terenem rywalizacji między Francją i Hiszpanią. Mimo skomplikowanej historii, Piemont uniknął dramatycznych i silniejszych zawirowań w różnych okresach dziejów, oddzielony warunkami naturalnymi od Austro-Węgier, Francji i państwa papieskiego. W czasach współczesnych Piemont, ze stolicą w Turynie, stał się bogatym rejonem industrialnym.