Wzgórza Golan

sprawdź szczegóły

Górzysty płaskowyż w Galilei, na granicy Syrii, Libanu i Izraela, przyłączony do tego ostatniego w 1981 roku (a zdobyty po tzw. wojnie sześciodniowej w 1967 roku). Przeważają tu gleby wulkaniczne (samych nieczynnych wulkanów jest tu także sporo), zaś z uwagi na wysokość bezwzględną sięgającą 1000 m panuje mikroklimat o wiele chłodniejszy niż w pozostałej części Izraela. W latach 70. ubiegłego wieku profesor Cornelius Ough z Uniwersytetu w David przeprowadził tu badania, które już kilka lat później zaowocowały pierwszymi nasadzeniami winorośli. Owoce tutejszych krzewów, zebrane i przetworzone w wino przez Golan Heights Winery (Yarden), stały się przyczynkiem do prawdziwej rewolucji jakościowej w winiarstwie Izraela. W 1987 roku Yarden Cabernet Sauvignon 1984 nie tylko otrzymał złoty medal International Wine & Spirit Competition w Londynie, ale także specjalną nagrodę Winiarski Trophy dla najlepszego czerwonego wina konkursu. W kolejnych latach wina Yardena ze Wzgórz Golan zdobywały (trzy razy z rzędu) Grand Prix d’Honneur podczas bordoskiego Vinexpo. W ten sposób narodziło się wino izraelskie z prawdziwego zdarzenia!

    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel