Dalmore Distillery

sprawdź szczegóły
Założona w 1839 r. destylarnia Dalmore znajduje się na północnym wybrzeżu Zatoki Firth of Cromarty w Północnej Szkocji. Wszystko tu sprzyja produkcji whisky, poczynając od wody z jeziora Loch Morie, położonego wysoko wśród wzgórz okalających zatokę, po złoty jęczmień rosnący na bogatych glebach wybrzeża wyspy Black Isle. Usytuowanie budynków na poziomie morza jest również korzystne, bowiem owiewa je nasycone bryzą morską powietrze. Dzięki temu zwrócony w stronę morza podściółkowy magazyn zapewnia idealne warunki dla starzenia alkoholi z Dalmore.

Słynne poroże, symbol umieszczony na każdej butelce, nawiązuje do legendy rodu Mackenzi – XIX-wiecznych właścicieli destylarni. W 1263 r. przodek klanu ocalił na polowaniu króla Szkocji Aleksandra III przed rozszalałym jeleniem, za co otrzymał szlachectwo i herb z wizerunkiem rogatego łba zwierzęcia.

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel