Rioja
Rioja to region, który jest zarazem apelacją o najostrzejszych w Hiszpanii (i ciągle zaostrzanych) wymogach jakościowych. Podzielony jest na trzy okręgi, co po części wynika z powikłań historycznych i politycznych, po części zaś z powodów stricte winiarskich. Te trzy regiony to Rioja Alta, Rioja Baja i Rioja Alavesa. W Rioja Alta króluje tempranillo – wizytówka całego regionu, Rioja Baja jest rajem garnachy, i choć uznawana jest za najmniej atrakcyjną winiarsko, na poprawę jej opinii skutecznie pracuje np. Alvaro Palcios.
Najzimniejszy i najbardziej kamienisty krajobraz charakteryzuje najmniejszy okręg – Rioja Alavesa, leżący najwyżej, u stóp Sierra de Cantabria. Właśnie tu ulokowane są najcenniejsze parcele odmiany tempranillo. Rioja to także najdroższy region w Hiszpanii: jest jedyną apelacją na świecie, gdzie przepisy regulacyjne warunkują cenę winogron, postanawiając, iż musi być ona… dwukrotnie wyższa od średniej krajowej w Hiszpanii w danym roku.