Dolina Barossa

sprawdź szczegóły
Dolina Barossa. Powszechnie uważa się, że Barossę zasiedlili i uzdatnili do życia w latach 30. i 40. XIX w. niemieccy uchodźcy z Dolnego Śląska, z miasteczek, które dziś należą do Polski, a także z Prus i Saksonii.

W dużej części były to rodziny winiarskie, opuszczające ojczyznę na skutek konfliktów w łonie kościołów protestanckich, nie powinno więc dziwić, że szukając w nowym miejscu sposobu na życie, zwróciły się ku znanemu rzemiosłu. Pierwszy poważny eksport win australijskich (tzw. win kolonialnych) do Anglii został odnotowany w 1854 roku.

W ciągu kolejnych dwóch dekad areał upraw na nowym kontynencie wzrósł niemal trzykrotnie. Niestety w 1877 roku do portów australijskich zawitała filoksera, niszcząc znaczną część krzewów. Dzięki wprowadzeniu ścisłych rygorów kwarantanny udało się jednak ocalić niektóre rejony przed atakiem mszycy. Jednym z tych regionów była właśnie Barossa, dzięki czemu znajdują się tu najstarsze winnice w Australii.

Najlepiej udającym się tu szczepem czerwonym jest shiraz, a białym – alzacki riesling, dziedzictwo niemieckich osadników.

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel