Platyna na Decanter World Wine Awards
Wielkie honory spadły ostatnio na słoweńska wytwórnię Vinska klet Goriška Brda. Zrobiona przez nich Ribolla Gialla Superiore 2013 na konkursie magazynu „Decanter” – Decanter World Wine Award w Londynie zdobyła właśnie platynowy medal – wino zostało ocenione na 97 punktów!
To nie pierwszy medal dla tego wina w światowych zawodach. Właściwie to jest ich już cała i to spora kolekcja. Sensacją byłoby raczej, gdyby któreś wino z serii Bagueri wróciło bez żadnej nagrody – o tych nagrodach informowaliśmy zresztą często. Na zakończonym w zeszłym tygodniu międzynarodowym konkursie Galicja Vitis 2018 także ich Chardonnay 2013 wróciło w aureoli złotego medalu – zdobyło tytuł championa (najwyższe wyróżnienie w kategorii) oraz Wielki Złoty Medal z 92 punktami. Sensacyjna jest natomiast punktacja londyńska – 97 punktów to pozycja zwykle zarejestrowana dla największych białych win świata! Przeważnie najdroższych burgundów.
Andrew Jefford, stały komentator i felietonista magazynu „Decanter” w swojej cotygodniowej, poniedziałkowej kolumnie „Jefford on Monday” tak scharakteryzował to wino:
W stylu jest delikatniejsze od innych win [z tej odmiany] – soczyste i owocowe, z nutami trawiastymi, kardamonu i owoców egzotycznych. Zawartość cukru resztkowego poniżej 5 g/l. Ma się wrażenie, że jest to wino alzackie lub z Wachau.
Nie sposób nie zgodzić się z taką charakterystyką. Bagueri Rebula to wino wybitne, efekt wieloletniej pracy i ogromnego zaangażowania, które teraz przynoszą wspaniałe efekty. Można się o tym przekonać samemu: Goriska Brda będzie prezentować swoje wina podczas 6. Ogrodów Wina. Można też uzupełnić piwniczkę o to wino w Domu Wina