Nowe prosecco w ofercie

2020-09-21

Palmanova – niezwykłe miejsce

W szesnastym stuleciu, w czasach renesansu europejskiej kultury, po kolejnych zwycięskich bitwach z wojskami otomańskimi, ale w obliczu strachu przed kolejnymi najazdami obcych wojsk, wybudowano w północnowschodniej części Włoch, dwadzieścia kilometrów od dzisiejszego miasta Udine, fortecę. Wykorzystano wszelkie ówczesnie znane środki i najnowsze jak na owe czasy rozwiązania taktyczno-architektoniczne, aby stworzyć miasto doskonałe, bezpieczne, oparte na równości i samorozwoju.

Palmanova, bo tak nazywa się to miejsce, przetrwało do dzisiaj. I do dzisiaj z lotu ptaka podziwiać można symetrię rozplanowania przestrzennego na planie gwiazdy dziewięcioramiennej. Przepięknie utrzymane renesansowe kościoły, prominentne wille i monumentalne mury obronne. Warto odwiedzić to miejsce. Znajduje się przy drodze przelotowej z Goricy w Słowenii do Wenecji.

  Perfekcja infrastruktury tego miasta, a zarazem respekt dla jego historii, były powodem nazwania nowego prosecco rodziny Cielo jego imieniem. Przy czym „Nova Palma” oznacza także dosłownie nową rękę, w rozumieniu nowego rozdania. A to ani chybi oznacza nową erę, która wyraźnie wkracza do winiarni Cielo e Terra.

Novapalma BIO & ECO

Novapalma Bianco & Prosecco to przygotowana z pieczołowitością i stworzona w detalach kolekcja win BIO&ECO. Podczas jednego ze spotkań we friulijskich winnicach, przyglądając się nowemu przedsięwzięciu i próbując nowych win, które właśnie są wprowadzane na rynek, moi rozmówcy z entuzjazmem opowiadali: „Aby móc uprawiać organiczne winogrona, sztuczne pestycydy są zabronione. Aby chronić winorośl przed chorobami, takimi jak mączniak prawdziwy i inne zarazy winorośli, stosuje się naturalne nawozy, głównie siarkę i siarczan miedzi. Zabronione są środki owadobójcze. Jako obornika można używać wyłącznie nawozów organicznych”.

Co dokładnie oznacza wino BIO&ECO? Najkrócej można powiedzieć, że wina ekologiczne pochodzą z winogron i winnic uprawianych z pełnym poszanowaniem środowiska. Certyfikacja tego typu to kosztowne przedsięwzięcie. W związku z czym nie wszyscy korzystają z tej formy zwrócenia uwagi na swoje wina.

W procesie winifikacji win Novapalma zwraca też uwagę kilka innych ważnych zasad: w piwnicach wina organiczne są specjalnie traktowane. Do ich przechowywania stosuje się zbiorniki sterylne, nie mające wcześniej kontaktu z innymi winami, aby uniknąć jakiegokolwiek „zanieczyszczenia” winem nieekologicznym. Ponadto dwutlenek siarki, który dopuszcza się jako konserwant także i w tym wypadku, można dodać do win ekologicznych, ale jego maksymalny limit to około połowa tego, co można dodać w winach nieekologicznych.

Pewną uciążliwością, ale także gwarancją pochodzenia win BIO&ECO jest fakt, że zarówno w winnicach, jak i w winiarni, może w każdej chwili zostać przeprowadzona przez upoważniony organ inspekcja bez ostrzeżenia, gwarantując w ten sposób przestrzeganie zasad.

pixelpixelpixelpixelpixelpixel