Nowe calvadosy w ofercie



Familie Dupont
Nowe calvadosy w ofercie Domu Wina pochodzą z przedsiębiorstwa rodziny Dupont. ich historia sięga początków XVIII wieku: najstarsze zapiski pochodzą z 1703 roku. Posiadłości tego producenta to 30 hektarów sadów jabłkowych w samym sercu regionu Pays d'Auge w Normandii. Oprócz calvadosów produkuje się tu także cydry i pommeau. Apelacja AOC Calvados Pays d’Auge to najwyżej ceniony obszar uprawy jabłek, w którym produkuje się najlepsze calvadosy. Powstają one w wyniku podwójnej destylacji w miedzianych alembikach. Czas dojrzewaniu destylatu to co najmniej dwa lata.
Wytwarzanie calvadosu
Calvados dojrzewa w bardzo starych beczkach. Jego starzenie rozpoczyna się bezpośrednio po destylacji. Przechowywany jest w ponad dębowych beczkach, z których większość ma więcej niż 100 lat. Nie są one opróżniane do końca, by zachować ślad starszego calvadosa w mieszance (np. z calvadosem Reserva 3 YO zmieszany jest z pięcio- i siedmioletni). Dzięki temu otrzymuje się kompleksowy i łagodny trunek. Używane są beczki od 110 litrów do 13 000 litów (najczęściej są to beczki 1 500 i 2 000 litrowe). Gdy Cellar Master uzna, że destylaty są odpowiednio bogate, część przekazuje do butelkowania, zostawiając resztę do następnej mieszanki.
Klasyfikacja calvadosów
Ze względu na długość dojrzewania calvadosy można podzielić na kilka kategorii:
Fine, Trois étoiles, Trois pommes lub VS (Very Special) – podstawowa klasa, wymagane jest dwuletnie dojrzewanie w beczkach.
Vieux lub Réserve – co najmniej trzy lata spędzone w beczkach.
Vieille Réserve, VO (Very Old) lub VSOP (Very Superior Old Pale) – destylaty leżakowane co najmniej cztery lata.
Hors d’Age, Très Vieille Réserve, Extra, XO najwyższa klasa, dojrzewanie w beczkach trwa nie mniej niż sześć lat.