Veneto
Klimat jest tu umiarkowany, zaś winnice są osłonięte od wiatru i zimna od strony Alp, będąc jednocześnie pod wpływem umiarkowanych mas powietrza znad Adriatyku oraz jeziora Garda. Podobnie różnice gleb są tutaj tak wielkie, że trudno je scharakteryzować nawet kilkoma zdaniami: dość, że znajdziemy tu niemal wszystkie ich typy, od wulkanicznych po ciężkie, gliniaste. Łączna powierzchnia winogradów sięga blisko stu tysięcy hektarów, zaś produkcja przekracza dziewięć milionów hektolitrów. Choć przyrost uprawianych tu odmian międzynarodowych (chardonnay, cabernety, merlot, pinoty) i ogólnowłoskich (trebbiano) jest tu spory, Wenecjanie w wypadku ich najpopularniejszych win są bardzo przywiązani do charakterystycznych własnych szczepów: garganega, corvina, rondinella, molinara, glera (prosecco) czy verduzzo.
Większość tutejszych win DOP powstaje w prowincji Werona, gdzie oprócz popularnego trio: soave, valpolicella i bardolino, wytwarza się również bianco di custoza i luganę (jedno z najcięższych i najlepszych białych win w kraju) oraz wina w rozległej apelacji Garda. Co ciekawe, wśród ponad blisko 30 apelacji DOC/DOCG aż pięć rozciąga się poza geograficzne granice regionu, głównie w kierunku Friuli-Wenecji Julijskiej i Lombardii.