Abruzja

sprawdź szczegóły
Abruzja. Przepięknie położone tereny od zachodu ograniczone pasmem Apeninów, a od wschodu schodzące do Adriatyku, to nie tylko balsam dla oka. Dostatek słońca, odpowiednia ilość deszczu w połączeniu z chłodnymi prądami powietrza moderującymi temperatury w winnicach położonych na zboczach stwarzają doskonały mikroklimat do rozwoju winorośli. Nic dziwnego, że powstające w takich warunkach wina – w przeważającej części z lokalnego szczepu montepulciano – zdobywają sobie w świecie coraz szersze grono admiratorów.

Prawie połowa win z tego najbardziej górzystego regionu Italii szczyci się apelacjami DOC/DOCG. I choć obszar ten z powodu ukształtowania terenu powinien dorobić się wielu zupełnie odmiennych charakterologicznie win, dominują tu zdecydowanie ledwie dwie apelacje odmianowe: czerwona – Montepulciano d’Abruzzo oraz biała – Trebbiano d’Abruzzo. W dodatku ta pierwsza ciągle budzi konfuzję i spory z toskańskimi producentami win z okolic Montepulciano. Niemniej ta sytuacja ulega powolnej zmianie – z Montepulciano d’Abruzzo wycięto najlepszy obszar podnosząc go w klasyfikacji do statusu DOCG (Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane), pojawiły się też inne apelacje, jak choćby Cerasuolo d’Abruzzo czy Controguerra lub Ortona. Bardzo dobrze radzą sobie nowe nasadzenia chardonnay. W sumie w tym górzystym regionie uprawia się około 320 tysięcy hektarów winorośli, co daje ponad trzy miliony hektolitrów wina.

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel