Palatynat

sprawdź szczegóły
Winiarskie regiony Niemiec
Palatynat. Niemcy to dziś czwarty największy producent wina w Europie, ale też potężny jego konsument i zarazem ważny importer. Ze względu na warunki klimatyczne (z wyjątkiem Badenii wszystkie regiony winiarskie Niemiec należą do najzimniejszej strefy winogrodnictwa światowego) powstają tu przede wszystkim wina białe, choć w ostatnich latach ich przewaga nad czerwonymi wyraźnie się zmniejsza. Choć i w takim dość chłodnym klimacie zdarzają się wyjątki – jak np. Palatynat.

Ten region może się pochwalić zdumiewającymi wprost warunkami klimatycznymi. To – obok Badenii – najcieplejszy zakątek Niemiec. W pojedynczych dolinach osłoniętych od wiatru panują tu – na szerokości geograficznej Zakopanego! – warunki prawdziwie śródziemnomorskie. Dzięki potężnej liczbie godzin słonecznych w roku i tak niskim opadom, że niektórzy producenci zaczynają rozważać kopanie studni, wina palatynackie mają w sobie zwykle nieco więcej ciała niż ich krewniaki znad Mozeli czy z Rheingau.

Połowa z nich powstaje jako wysokojakościowe wina wytrawne o całkiem przyzwoitych wolumenach alkoholowych. Dodajmy do tego niezwykłą rozmaitość gleb, która wprost przekłada się na niepowtarzalność win nawet wówczas, gdy powstają z tej samej odmiany. Samych odmian dopuszczonych do produkcji jest tu aż 67, z czego największy areał upraw przypada oczywiście na rieslinga. Palatynat to świat winiarski sam w sobie – życia nie starczy, by poznać choć połowę jego aromatycznych tajemnic.

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel