Walencja

sprawdź szczegóły
Mapa regionu winiarskiego Walencja
Walencja – główny region hiszpańskiego Lewantu, obszaru nad Morzem Śródziemnym o wielkich tradycjach winiarskich, leżący na wschód i na południe od miasta Walencja.

Walencja pozostaje pod przemożnym wpływem ciepłych mas powietrza znad morza, ale im dalej w głąb lądu, tym klimat staje się coraz bardziej suchy. Walencja to pojęcie winiarsko bardzo mylące. To jednocześnie osobny region winiarski (Walencja), jak i samoistna apelacja (DOP Valencia).

Długo była ona eksporterem popularnego taniego wina, jednak inwestycje, poprawa technologii i paru zdolnych winiarzy zmieniły oblicze tego regionu. Powstaje tu unikatowe wino fondillón – jedno z najstarszych słodkich win świata, które własną apelację uzyskało dopiero w 2009 roku. Przetrwało jako lokalny, wiejski przysmak. Robi się je z odmiany monastrell.

Szczep ten charakteryzuje się jednymi z najmniejszych jagód i możliwością koncentracji wielkiej ilości cukrów. Dlatego tradycyjnie wytwarzane wino fermentowało wolno, a stężenie alkoholu dochodziło w nim do 16%, co z kolei powodowało, że wina nie trzeba było wzmacniać. Dobrze rozwija się tu też produkcja win organicznych, właśnie w Walencji można znaleźć największych producentów tego typu win.

    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel