Galicja
Wytwarza się tu w zdecydowanej większości wina białe z odmiany albariño, a także niewielką ilość przeważnie lekkich win czerwonych ze szczepu mencía. Region ma wiele do zaoferowania przybyszom, zarówno jeśli chodzi o wina, jak i kipiące zielenią pejzaże, zabytki architektoniczne, no i kuchnię – pełną ryb i owoców morza. Ten wizerunek uzupełnia motyw religijny, czyli grób św. Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela, gdzie corocznie pielgrzymują miliony pątników i turystów. Z pięciu apelacji najbardziej prestiżowa jest Rías Baixas – największa apelacja w Galicji, leżąca w prowincji Pontevedra, nad Oceanem Atlantyckim, tuż przy granicy z Portugalią.
Winorośl prowadzi się tu tradycyjnie na pergolach, co umożliwia dobrą wentylację, która chroni przed pleśnią, rzecz szczególnie ważna w wilgotnym klimacie. Rías Baixas to bez wątpienia królestwo albariño – odmiany o grubej skórce, która pozwala jej znieść ciężki, wilgotny klimat. Jej popularność jest tak wielka, że należy do wąskiej grupy odmian, które pojawiają się samodzielnie na etykietach hiszpańskich win. Powstają z niej najbardziej eleganckie białe wina Hiszpanii: świeże, wytrawne, aromatyczne, o zdecydowanie unikatowym smaku.