Aragonia

sprawdź szczegóły
Aragonia
Aragonia – wielki region administracyjny i niemal kieszonkowy winiarsko, ciągnący się od Pirenejów i granicy z Francją po Walencję na południu, leżący po obu stronach doliny rzeki Ebro. Obejmuje zaledwie około 10 tysięcy hektarów winnic, ale aż cztery stosunkowo ważne apelacje winiarskie: Cariñena, Campo de Borja, Calatayud i Somontano.

Zwyczajowo powstaje tu najwięcej win czerwonych robionych z odmiany garnacha, a ostatnio także tempranillo. W Aragonii wyrabia się również cavy. Najbardziej godna uwagi wydaje się leżąca u stóp Pirenejów apelacja Somontano (hiszp. Somontano oznacza "podgórski"), najbardziej przebojowa w Aragonii, i dająca też zdecydowanie najlepsze wina, zarówno białe, jak i różowe oraz czerwone. Są one wyrabiane z kilku odmian lokalnych oraz międzynarodowych.

Do niedawna traktowano je jako lokalną ciekawostkę, która nie może zagrozić hiszpańskim potęgom, takim jak Rioja czy Ribera del Duero, tymczasem od ponad dwudziestu lat obszar gwałtownie rośnie w siłę, powstają nowe inwestycje, a miejscowe wina zdobywają światowe uznanie i nagrody. Zresztą całkiem słusznie. Z uwagi na rześki, górski klimat mają one taki sam czysty charakter odmianowy i przypominają nieco wina północnoeuropejskie.

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel