Aragonia
Zwyczajowo powstaje tu najwięcej win czerwonych robionych z odmiany garnacha, a ostatnio także tempranillo. W Aragonii wyrabia się również cavy. Najbardziej godna uwagi wydaje się leżąca u stóp Pirenejów apelacja Somontano (hiszp. Somontano oznacza "podgórski"), najbardziej przebojowa w Aragonii, i dająca też zdecydowanie najlepsze wina, zarówno białe, jak i różowe oraz czerwone. Są one wyrabiane z kilku odmian lokalnych oraz międzynarodowych.
Do niedawna traktowano je jako lokalną ciekawostkę, która nie może zagrozić hiszpańskim potęgom, takim jak Rioja czy Ribera del Duero, tymczasem od ponad dwudziestu lat obszar gwałtownie rośnie w siłę, powstają nowe inwestycje, a miejscowe wina zdobywają światowe uznanie i nagrody. Zresztą całkiem słusznie. Z uwagi na rześki, górski klimat mają one taki sam czysty charakter odmianowy i przypominają nieco wina północnoeuropejskie.