Południowa Australia
Pierwsza winorośl pojawiła się na obszarze Australii Południowej w 1836 roku wraz z przybyciem europejskich osadników.
W Australii Południowej istnieją 704 jednostki posiadające licencję na produkcję wina (wiele z nich to holdingi mające więcej niż jedno takie pozwolenie) i ponad 3400 producentów winogron (wielu z nich to małe przedsiębiorstwa niezatrudniające dodatkowych pracowników). Region stanowi także centrum innowacji myśli winiarskiej i może pochwalić się różnorodnością stylu win w każdej kategorii – zarówno jakościowej, jak i cenowej. Tutaj winiarze mają niezwykle silną świadomość rynku.
I choć w latach 70. ubiegłego stulecia Australijczycy, wchodząc z impetem na międzynarodowe rynki, głosili wielkość shiraza i chardonnay, to teraz udowadniają, że nie samym shirazem czy chardonnay człowiek musi żyć. Nieobce są im bordoskie kupaże, nie obawiają się uprawiać odmian włoskich (sangiovese, barbera, nebbiolo). Nie krępują ich biurokratyczne przepisy ani wiekowe tradycje. Liczy się teraźniejszość i najnowsze rozwiązania technologiczne zarówno w winnicy, jak i w winiarni. Co niemożliwe w Starym Świecie, często świetnie działa w Nowym.