Mendoza
Mendoza jest pozornie jednym z najbardziej niesprzyjających obszarów do uprawy winorośli na świecie. To właściwie kamienisto-żwirowa pustynia, która żyje tylko dzięki obfitości wody spływającej licznymi kanałami z andyjskich lodowców. A jednak jest odpowiedzialna za produkcję aż 75% argentyńskiego wina, tutaj też odbywa się największe świeto zbiorów w tym kraju – Vendimia.
To jedna z czterech argentyńskich prowincji wchodzących w skład całego regionu górskiego Cuyo, który słynie z produkcji wina i klimatu sprzyjającego uprawie winorośli. Leżące niedaleko Andy chronią ten region przed deszczem i zimnymi wiatrami od Pacyfiku, a położenie winnic na wysokości od 700 do 1500 m n.p.m. sprawia, że powstają tu wina najwyższej jakości.
Choć opady są tu tak niewielkie, że właściwie pozbawione znaczenia, odpowiednie nawodnienie zapewnia system kanałów irygacyjnych, doprowadzający wodę z lodowców, który stworzyli jeszcze Hiszpańscy konkwistadorzy. Crème de la crème Mendozy to Uco Valley, w której winnice położone są na rekordowych wysokościach od 900 do 1500 m n.p.m.