Tío Pepe 101 Virtual Bartender’s Challenge

2021-03-18

Po raz pierwszy w historii konkursu Tío Pepe Bartender Challange zawody odbędą się w przestrzeni wirtualnej na Instagramie, gdzie będą transmitowane online. Wpływ na wybór zwycięzcy będzie miała publiczność i co najważniejsze wystąpi w nich Polak Maciej Mazur.

Nasz reprezentant ma 27 lat i posiada tytułu polskiego Barmana Roku (World Class Poland 2019), oraz jest finalistą World Class Competition z Glasgow (2019), w którym zajął 15 miejsce wśród 60 najlepszych barmanów świata. W normalnych czasach można go spotkać w prowadzonym przez niego cocktail barze TAG. przy ulicy Podwale 7 w Krakowie.
O sherry w koktajlu tak mówi Maciej Mazur: pracuję z całą gamą sherry od wytrawnych fino przez półwytrawne medium po najsłodsze jak pedro ximénez (PX). Wielość stylów tego wina sprawia, że ma ono różne zastosowania; na przykład wytrawne fino świetnie nam balansuje słodycz i daje wrażenie świeżości. Słodkim PX możemy zastąpić syrop, dzięki czemu koktajl zyskuje złożony, oryginalny smak.

Barmani w 4 rundach stoczą ze sobą 101 pojedynków. Uczestnicy będą robić koktajl na zadany temat, odpowiadać na pytania, rywalizować w quizach. Oceny wystawi komisja, a publiczność zagłosuje online.
Rundy zawodów odbędą się w następujących terminach:
Runda 1 – 24 barmanów: od 23-ego marca do 8-ego kwietnia (12 pojedynków)
Runda 2 – 12 barmanów: 15, 20, 22 kwietnia (6 pojedynków)
Półfinały – 3, 5, 7 maja (3 pojedynki)
Finał – 16 czerwca

Na pierwszy pojedynek Maćka Mazura zapraszamy 6 kwietnia godzinie 16.00 na https://www.instagram.com/tiopepewine/channel/ Przeciwnikiem Polaka będzie Duńczyk Sebastian Krunderup.

Kim był wujek Ziutek?

Marka Tío Pepe liczy sobie ponad 150 lat i jest obecna w 103 krajach. Jej znakiem rozpoznawczym są sombrero i bolerko, w które ubrana jest butelka oraz gitara. Tío Pepe to po polsku wujek Ziutek. Nazwa wzięła się od José Ángela Vargasa, wuja założyciela winiarni González Byass, Manuela Maríi Gonzáleza, który był pierwszą osobą udzielającą młodemu Manuelowi rad dotyczących wyboru i dojrzewania sherry fino.

Czy sherry to idealne wino na wielkanocnym stole?

Wojciech Giebuta, autor książki Kuchnia i wino. O sztuce łączenia win z potrawami, rekomenduje wytrawne sherry fino Tío Pepe do zimnych andaluzyjskich przekąsek, takich jak sardele, oliwki i inne tapasy. Do miękkich serów pleśniowych z białą skórką świetnie pasuje Elegante Sherry Medium. Do deserów, np. tradycyjnych wielkanocnych mazurków, idealne są słodkie sherry takie jak Cream Solera 1847. Wojciech Giebuta wspomina degustację sprzed kilku lat, gdy z grupą ekspertów próbował znaleźć idealny alkohol do jajka na twardo. Próbowano różnych win, ale bezkonkurencyjne okazało się właśnie fino Tío Pepe. Jajko na twardo ma dość intensywny smak, zapach i konsystencję; okazuje się, że tylko wyraziste sherry daje mu radę.

Kim jest Maciek Mazur?

Maciej ‘Bobas’ Mazur (27 lat) jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami. Sześć lata temu za barem stanął tylko na chwilę i okazało się, że to jego powołanie. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie. W 2020 roku Maciej otworzył w Krakowie swój cocktail bar o nazwie TAG. przy ulicy Podwale 7. W tym samym budynku mieści się prowadzona przez niego szkoła barmańska TAG.School.

 

poznaj sherry González Byass

 

Kalendarium sprawdź kalendarz wydarzeń
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixel