furmint

sprawdź szczegóły
Furmint. Węgierska odmiana, bodaj najlepsza z białych winogron Środkowej Europy, choć ciągle niezbyt doceniana. Rodzinnie związana z regionem tokajskim i tamtejszymi winami. Stanowi tam aż 3/4 upraw. Wykształciła się z odmiany heunisch weiss (gouais blanc), ale dokładne jej pochodzenie nie jest jasne. W jednej z genealogii wywodzi się ze Słowenii (z okolic Jeruzalem w okręgu Ljutomer-Ormož), a jej słoweńską nazwę (šipon) wyjaśnia przypowieść o oficerach napoleońskich, którzy kosztując wino z tej odmiany, chwalili je słowami: '(c’est) ci bon!' Jej oryginalna nazwa pochodzi jednak prawdopodobnie od łacińskiego frumentum – żółtozłocistej barwy zboża. Na Węgrzech jest znana od XIII wieku.

Wydajna, ale niezbyt odporna na przymrozki. Daje wina o żółtawej barwie z zielonkawym odcieniem, bogate w kwasy, stąd często wyrabia się z niej wina półwytrawne, botrytyzowane lub po prostu słodkie. Wytrawne i półwytrawne furminty pija się przeważnie jako młode, słodsze wykazują wielki potencjał do dojrzewania (zwłaszcza słynne tokaje). Aromaty charakterystyczne dla odmiany to nuty gruszek, limonki, tostów, orzechów laskowych i goździków.

Inne nazwy: mosler, moslavac, šipon.
Gdzie występuje
Obszary upraw: Węgry (m.in. Tokaj), Austria (Neusiedlersee), Słowenia, Chorwacja, Słowacja, Rumunia.
Najlepiej podawać do
bakalie sery twarde
      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixelpixelpixelpixelpixelpixel